A módszer

Az Alexander-módszer annak a fizikai és lelki feszültségnek a feloldására szolgál, amely a legtöbb emberben élete során felgyülemlik. Általában nem is tudunk ezekről, amíg meg nem betegszünk, és képtelenné nem válunk addigi életünket folytatni. De ez a feszültség járul hozzá a fejfájás, a hátfájás, a szívpanaszok, az ízületi gyulladások és a depresszió kialakulásához is. A legtöbben nem tesznek semmit az öntudatlan izomfeszültség ellen, s ez egy idő múlva már az élet minőségére is kihat: gyorsítja az öregedés folyamatát és csökkenti az életerőt.

Ahogy egyre több terhet és felelősséget veszünk magunkra, lassuló mozgásunk veszít eredendő könnyedségéből és kecsességéből.

Az Alexander-módszer lehetővé teszi, hogy még a legegyszerűbb feladatok végzése közben is megőrizzük az ideális tartást és könnyedséget. Testünk a legértékesebb tulajdonunk, mégis kevés figyelmet szentelünk neki azon túl, hogy vonzónak igyekszünk mutatkozni általa.

Bár ennek nemigen vagyunk tudatában, olyan mértékben beavatkozunk a mozgás természetes folyamatába, hogy többségünk pusztán a helytelen testtartás (és testhasználat) miatt előbb vagy utóbb hátfájásra kezd panaszkodni.

Röviden: az Alexander-módszert azért tanuljuk, hogy mi segítsünk magunkon, ne pedig az orvostól vagy a természetgyógyásztól várjuk, hogy tegyen értünk valamit.

Vélemény, hozzászólás?